Ouderwets koffiezetten

Een groot deel van de wereldbevolking drinkt koffie. Voor hen zijn er vele manieren uitgevonden om deze koffie te maken. De Senseo pads, filterkoffie, noem het maar op. Maar vergeet niet een goede manier van slow coffee maken: koffie zetten door middel van een percolator. Het is een manier wat soms vergeten kan worden, maar wat heerlijke koffie kan produceren. Wat is het precies en hoe werkt het?

Percolator

Een percolator is misschien een onbekend woord, maar vrijwel iedereen zal er vast eentje gezien hebben. Het wordt ook wel een perculator of een mokkapot genoemd. De percolator ontstond al in de achttiende eeuw, maar zijn in de vergetelheid geraakt nadat koffiezetapparaten opkwamen.

Een percolator is een metalen kan. Het bestaat uit drie onderdelen. Dit zijn het onderste kamertje, een filterbak en de bovenste kamer. In de onderste kamer zit het water opgeslagen. Bovenin komen de koffiebonen. De samenwerking ertussen kan een heerlijke espresso maken. Het zetten van de koffie zal wat langer duren dan bij koffiezetapparaten, maar het werk en de tijd zal een goede investering zijn van de dag.

Werking

Het water wat in de onderste kamer wordt opgeslagen, wordt opgewarmd wanneer de percolator op een warmtebron worden gezet. Dit is bijvoorbeeld een gasstelsel. Het water hoort opgevuld te worden tot ongeveer boven het waterpijl. Op de onderste kamer komt de filterbak te staan. Hierin hoor gemalen koffie opgeslagen te worden. Dan komt de bovenste kamer nog op het apparaat. Hierin wordt de koffie opgevangen. Omdat het water aan de kook wordt gebracht, stijgt de warmte en komt het onder druk door het filter. De koffie wordt daardoor bovenin opgevangen.

Zetten

Dus wat moet iemand doen om een lekker kopje koffie te krijgen? Alles wat nodig is, staat al eerder genoemd. Dit is een percolator, gemalen koffie en water. De eerste stap is om het reservoir met water te vullen. In het filter wordt gemalen koffie gedaan. Let erop dat dit gebrand is voor filterkoffie en fijngemalen is om de beste koffie te krijgen. Wanneer dit gevuld is, kan de percolator op de warmtebron gezet worden en kan het water aan de kook gebracht worden. Dan is het wachten. De percolator zal pruttelen en er zal waterdamp verschijnen uit een holle buis aan de bovenkant. Zodra het gepruttel stopt, kan de percolator van de warmtebron afgehaald worden. Let er dan wel op de het apparaat aardig heet zal zijn. En zo makkelijk is het! Na gebruik hoort de percolator goed schoongemaakt te worden, zodat er geen koffieresten aankoeken. Geniet ervan!

You May Also Like