Verplichtingen loslaten 4

verplichtingen loslaten

Wanneer je het woord ‘verplichting’ een aantal weken geleden tegen me zei, wist ik zo een hele waslijst op te noemen met mijn verplichtingen. Dingen die ik (volgens mezelf) moest doen, nog te doen waren of waar ik tegenop zag. Het verstikte me en merkte dat ik naar die verplichtingen ging leven. STOP! Niet goed! Op een dag besloot ik meer naar mezelf te luisteren en te doen wat ik echt wilde zonder aan anderen te denken. Uiteindelijk hebben we maar 1 leven en die moeten we zelf leven. Dus waarom dan niet de verplichtingen loslaten en kijken naar wat je leuk vind?

Een groot aandeel in de verplichte dingen was bloggen voor mij. Ik had mezelf opgelegd eerder minstens 5 artikelen per week te plaatsen en merkte dat ik ging zoeken. Zoeken naar artikelen die ik zou kunnen schrijven en zelfs bijna dwangmatig naar winkels gaan om producten te kopen. Dan schreef ik er een artikel over en vervolgens was de kans groot dat ik het niet meer gebruikte. Ik moest ook een X aantal artikelen per week online posten want anders groeide ik nooit. Allemaal gedachtes die ik nu volledig kwijt ben en daar ben ik blij om.
Ineens bedacht ik me dat ik daar geen zin meer in had. Ik wilde delen waarover ik wilde schrijven en doen wat ik leuk vind. Geen artikelen meer ‘zoals grote bloggers dat ook hebben want dan krijg ik meer bezoekers‘ Nee, ik ben daar mee gestopt en schrijf nu artikelen waar ik plezier in heb om te schrijven. Ik begon 2.5 jaar geleden met bloggen omdat ik van me af wilde schrijven. Artikelen maken zoals deze, af en toe mijn mening geven over een product of gebeurtenis en mijn ei kwijt kunnen. Iedereen die mijn artikelen leest ben ik onwijs dankbaar en ik ga ervan uit dat wanneer je mijn artikelen leest, je het leuk vind om te lezen:)  Ik hou van bloggen maar niet van mijzelf verplichten tot… Dan verdwijnt het vuur uit de artikelen, iets wat ik wil voorkomen. Mocht ik groeien met mijn blog, wil ik groeien door mijn eigen artikelen niet door de gekopieerde artikelen van andere bloggers.

Andere verplichtingen waren kleine dingen als het huishouden, plezier maken, productief zijn, succesvol zijn, groeien en ga zo maar door. Van dat allemaal hoef ik niks meer. Het enige wat ik nu belangrijk vind is het leuk hebben. Elke dag!
Die verplichtingen loslaten is niet makkelijk maar heb ik gedaan door constant te na te denken. Is dit belangrijk, is het leuk, wil ik dit, wat gebeurd er als ik het niet doe, moet ik dit en voor wie doe ik dit. Die laatste is heel erg belangrijk. Dingen voor anderen doen deed ik vaak zonder aan mijzelf te denken. Ik merkte dat wanneer ik na ging denken over de dingen die ik doe, mij veel bewuster werd van de waarde van mijn leven. Wauw, lekker zweverig! Ik wil aan het einde vrede met mijzelf kunnen hebben en denken; Ik heb alles gedaan wat ik leuk vond EN ervan genoten!

Het exact omschrijven van wat er in mijn hoofd gebeurd is lastig maar ik hoop het aardig te hebben omschreven. Ik geloof eigenlijk dat mijn hele mindset is veranderd. Me voorstellen dat ik al die verplichtingen had maakt me weer benauwd. De enige verplichting die ik mezelf heb opgelegd is genieten van het leven, hoe ik dat wil.

Geniet van je dag! XoXo Melanie